Arduino Devreleri-1 Arduino Yanıp Sönen Led

Merhaba değerli meslektaşlarım, sevgili öğrenciler ve takipçilerim. Arduino uygulamaları serisinin ilk devresini tasarlamaya bu yazımız ile başlıyoruz. Bu yazımızda Arduino Devreleri #1 Arduino Yanıp Sönen Led–Flaşör-Blink Uygulaması hakkında bilgi vereceğim.

Arduino programı ayrıntılı kod kısmı, devre bağlantı şeması, devre kurulumu detaylı anlatımı ve devre çalışma videosu şu şekildedir.

digitalWrite Komutu: Çıkış olarak tanımlanmış pinlere enerji vermek için veya enerji vermeyi durdurmak için kullanılır.

Kullanımı aşağıdaki gibidir.

digitalWrite(13,HIGH);

Böylece, daha önce çıkış olarak tanımlanmış 13 numaralı pinden enerji çıkışı sağlanır. Enerji çıkışı durdurulmak istenildiğinde HIGH yerine LOW yazılması yeterlidir.

NOT: Kod bölümü içerisinde yer alan ve // işareti ile başlayan satırlar açıklama satırlarıdır. O satırdaki kod bloğunun ne anlama geldiği ve nasıl çalıştığı ile ilgili bilgi verir. Arduino // işaretli alanı çalıştırmaz. Kod satırından isterseniz // işaret ile başlayan açıklama satırlarını silebilirsiniz.

AÇIKLAMALI KOD BÖLÜMÜ

// Yanıp sönen led diyot uygulaması
// Aşağıdaki “void setup” bölümü, sıfırlama (Reset) düğmesine bastığınızda veya kartı çalıştırdığınızda bir kez çalışır.
void setup() {
pinMode(13, OUTPUT); // 13 numaralı dijital pini çıkış olarak başlatır
}
// Aşağıdaki “void loop” bölümü döngü işlevidir. Devamlı tekrar ederek çalışır.
void loop() {
digitalWrite(13, HIGH); // 13 numaralı pine enerji gönderir
delay(1000); // 1000 milisaniye (1 saniye) bekler
digitalWrite(13, LOW); // 13 numaralı pindeki enerjiyi keser
delay(1000); // 1000 milisaniye (1 saniye) bekler
}

SADE KOD BÖLÜMÜ

void setup() {
pinMode(13, OUTPUT); 
}

void loop() {
digitalWrite(13, HIGH); 
delay(1000); 
digitalWrite(13, LOW); 
delay(1000); 
}

Her iki kod tablosu da aynıdır. İster birinci kod tablosunu, isterseniz ikinci kod tablosunu Arduino içerisine yapıştırın, her ikisi de aynı devreyi çalıştıracaktır. Sadece birinci kod tablosu, kodlama satırında hangi işlemin yapılacağını belirten açıklamalar içerir. Bu açıklamalar devreyi çalıştırırken hangi aşamaların kod satırına yazıldığını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Kod bölümü, Arduino kartımızdaki 13 numaralı pin kullanılarak tasarlanmıştır. Devrenin çalışması aşamasında 13 numaralı pin 1 saniye süre ile enerji(volt) verecek, 1 saniye süre ile enerji(volt) vermeyecek şeklinde programlanmıştır.

DEVRE TASARIM ŞEMASI:

Arduino Blink Devre Montaj Şeması

Devre tasarım şeması, devreyi board üzerine kurarken hangi malzemelerin birbirlerine bağlanacağını gösteren bir şemadır. Bu şema devreyi board üzerine kurmak ve devrenin çalışmasında sorun oluşmasında devreyi takip etmek açısından çok önemlidir. Eğer devre şeması takip edilerek devre kurulumu yaparsanız montaj yapmak hem daha kolay olur hem de aklınızda kalır. Sadece montaja bakarak devre kurarsanız ezberden öteye gidemezsiniz. Devreyi kursanız da ne yaptığınızı bilmeden sadece devreyi çalıştırmış olursunuz. bu yüzden devre tasarım şeması üzerinden devreyi takip ederek aşağıdaki anlatıma göre devreyi kurmak en mantıklı ve başarılı bir yol olacaktır.

DEVRE BAĞLANTI ŞEMASI:

DEVRE KURULUMU:

Malzemeler:

Arduino Uno
Breadboard
1 adet Led Diyot
1 adet 220 Ω direnç
2 adet iki ucu erkek jumper kablo

Breadboard üzerine led diyot yerleştirilir. Led diyota seri olarak direnç bağlanır. Buradaki direncin amacı arduino çıkış gerilimi ve akımının led diyot çalışma gerilimi ve akımından fazla olması nedeni ile led diyotun zarar görmesini engellemektir. Direncin bir ucu led diyotun (+) bacağına (uzun bacak), bir ucu da board üzerinden Arduino’nun 13. pinine bağlıdır. (Burada illa 13 numaralı pin olmak zorunda değildir. 0 ile 13 numaralı pinlerden herhangi birisine bağlayabiliriz. Hangi pin numarasına bağladıysak kod kısmında pin numarasını bağladığımız pin numarası ile değiştirmemiz yeterlidir.) Led Diyotun (-) bacağını (kısa bacak) board üzerinden Arduino’nun GND pinine bağlayarak devreyi tamamlarız.

Arduino Yanıp Sönen Led–Flaşör-Blink Uygulaması

Devre hakkında yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Youtube kanalımızda da Temel Elektrik- Elektronik, Arduino ve mBlock ile ilgili ders videoları bulabileceksiniz. Youtube kanalıma abone olmayı da unutmayınız.

https://www.youtube.com/@candemirahmet

Avatar photo
Yazan: Ahmet Candemir
Teknik Öğretmen - Cisco Instructor - Microsoft MCP - ECDL MS Office Advanced Expert - Adobe Eğitmeni - MEB Fatih Projesi Koordinatörü - Robotik Kodlama Eğitmeni