Arduino Devreleri #2 Arduino Yanıp Sönen Led Buzzer

Merhabalar, bu yazımızda Arduino uygulamaları serisinden Arduino Devreleri #2 Arduino Yanıp Sönen Led Buzzer-Flaşör Buzzer-Blink Buzzer Uygulaması hakkında bilgi vereceğim.

Arduino programı ayrıntılı kod kısmı, devre bağlantı şeması, devre kurulumu detaylı anlatımı ve devre çalışma videosu şu şekildedir.

Devremizde buzzer kullanılacağı için öncelikle buzzer nedir? çeşitleri nelerdir? bu konuda kısa bir bilgi verelim.

BUZZER NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Buzzer, ses çıkışı alabildiğimiz bir devre elemanıdır. Küçük bir hoparlör de diyebiliriz. Arduino devrelerinde iki çeşit buzzer kullanılır. Aktif ve Pasif Buzzer.

Aktif ve Pasif Buzzer

Bu iki buzzer arasındaki fark şu şekildedir. Aktif buzzer’ların içerisinde aktif bir devre vardır ve buzzer’a Arduino dan 5V. Sabit bir voltaj gönderdiğimizde ses sinyali alabilmekteyiz. Pasif buzzer’ların içerisinde ise aktif devre olmadığı için, sabit voltaj(sinyal) gönderdiğimizde ya ses alamayız ya da istediğimiz seviyede bir ses alamayız, bunun yerine dalgalı bir sinyal göndererek ses alabiliriz. Dolayısıyla kullandığımız buzzer’ın türüne göre Arduino da yazmamız gereken kodlar da farklı olacaktır.

Aktif Buzzerlar kendi içlerinde frekans üreteçlerine sahiptir. Bu nedenle de girişlerine 5V’luk gerilim uygulandığında doğrudan ses çıkışı verebilirler. Pasif Buzzer için ise Arduino dan frekans üretilmek zorundadır. Arduino’dan gönderilen farklı frekanslarda, Pasif Buzzer, farklı tonlarda sesler üretebilmektedir. Bu sayede melodiler oluşturmak mümkün olmaktadır. Arduino ile melodi çalmak için pasif buzzer kullanılabilir.

Üst görünüşleri aynı olsa da alt görünüşlerine bakarak aktif ve pasif buzzer’lar kolaylıkla birbirinden ayrılabilmektedir. Aktif Buzzer’ın alt kısmında koruyucu bir reçine bulunmaktadır. Ses üreteç devresi buzzer içinde olduğundan daha korunaklı bir yapıya sahiptir. Pasif buzzer’larda ise alt kısımda bağlantı pinlerinin bulunduğu baskı devre plaketi görünebilecek şekildedir. Aktif Buzzer’lar, Pasif Buzzer’lara göre daha iyi ses verebilmektedir.

Aktif buzzer’larda ses elde etmek için led diyot çalıştırmakta kullandığımız digitalWrite komutunu kullanabiliriz. Pasif Buzzer’larda ses elde edebilmek için ise Arduino da tone komutu kullanılmaktadır.

Şimdi gelelim kod bölümüne..

NOT: Kod bölümü içerisinde yer alan ve // işareti ile başlayan satırlar açıklama satırlarıdır. O satırdaki kod bloğunun ne anlama geldiği ve nasıl çalıştığı ile ilgili bilgi verir. Arduino // işaretli alanı çalıştırmaz. Kod satırından isterseniz // işaret ile başlayan açıklama satırlarını silebilirsiniz.
KOD BÖLÜMÜ

// Yanıp sönen led diyot ve sinyal veren buzzer devresi
// Aşağıdaki alan sıfırlama (Reset) düğmesine bastığınızda veya kartı çalıştırdığınızda bir kez çalışır.
void setup() {
pinMode(7, OUTPUT); // 7 numaralı dijital pini (led için ) çıkış olarak başlatır
pinMode(8, OUTPUT); // 8 numaralı dijital pini (buzzer için) çıkış olarak başlatır
}

// Aşağıdaki alan döngü işlevidir. Devamlı tekrar ederek çalışır.
void loop() {
digitalWrite(7, HIGH); // 7 numaralı pine bağlı led’e enerji gönderir
digitalWrite(8, HIGH); // 8 numaralı pine bağlı buzzer’a enerji gönderir
delay(1000); // 1000 milisaniye (1 saniye) bekler
digitalWrite(7, LOW); // 7 numaralı pindeki led’in enerjisini keser
digitalWrite(8, LOW); // 8 numaralı pindeki buzzer’ın enerjisini keser
delay(1000); // 1000 milisaniye (1 saniye) bekler
}

AÇIKLAMA OLMADAN SADE KOD BÖLÜMÜ

void setup() {
pinMode(7, OUTPUT); 
pinMode(8, OUTPUT);
}

void loop() {
digitalWrite(7, HIGH); 
digitalWrite(8, HIGH); 
delay(1000); 
digitalWrite(7, LOW); 
digitalWrite(8, LOW); 
delay(1000); 
}

Her iki kod tablosu da aynıdır. İster birinci kod tablosunu, isterseniz ikinci kod tablosunu Arduino içerisine yapıştırın, her ikisi de aynı devreyi çalıştıracaktır. Sadece birinci kod tablosu, kodlama satırında hangi işlemin yapılacağını belirten açıklamalar içerir. Bu açıklamalar devreyi çalıştırırken hangi aşamaların kod satırına yazıldığını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Kod bölümünde hem led, hem de buzzer aynı anda enerjilenecek ve aynı anda enerjisi kesilecek şekilde programlanmıştır. Delay içerisindeki değer değiştirilerek yanma ve sönme süresi ayarlanabilir.

DEVRE TASARIM ŞEMASI:

Arduino Blink Buzzer Montaj Şeması

Devre tasarım şeması, devreyi board üzerine kurarken hangi malzemelerin birbirlerine bağlanacağını gösteren bir şemadır. Bu şema devreyi board üzerine kurmak ve devrenin çalışmasında sorun oluşmasında devreyi takip etmek açısından çok önemlidir. Eğer devre şeması takip edilerek devre kurulumu yaparsanız montaj yapmak hem daha kolay olur hem de aklınızda kalır. Sadece montaja bakarak devre kurarsanız ezberden öteye gidemezsiniz. Devreyi kursanız da ne yaptığınızı bilmeden sadece devreyi çalıştırmış olursunuz. bu yüzden devre tasarım şeması üzerinden devreyi takip ederek aşağıdaki anlatıma göre devreyi kurmak en mantıklı ve başarılı bir yol olacaktır.

DEVRE BAĞLANTI ŞEMASI:

Arduino Yanıp Sönen Led Buzzer-Blink Buzzer

DEVRE KURULUMU:

Malzemeler:

Arduino Uno
Breadboard
1 adet Led Diyot
1 adet 220 Ω direnç
1 adet buzzer
4 adet iki ucu erkek jumper kablo

Breadboard üzerine led diyot ve buzzer yerleştirilir. Led diyota seri olarak direnç bağlanır. Direncin bir ucu led diyotun (+) bacağına, bir ucu da board üzerinden Arduino’nun 7 nolu pinine bağlanır. Led diyotun (-) bacağı board üzerinden Arduino’nun GND pinine bağlanır. Buzzerin bir ucu (+ ucu, uzun bacak) board üzerinden Arduino’da 8 nolu pine, buzzerin diğer ucu (- ucu, kısa bacak) board üzerinden Arduino’da GND pinine bağlanır. Böylelikle devremiz tamamlanmış olur.

Arduino Yanıp Sönen Led Buzzer-Flaşör Buzzer-Blink Buzzer Uygulaması 

Devre hakkında yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Youtube kanalımızda da Temel Elektrik- Elektronik, Arduino ve mBlock ile ilgili ders videoları bulabileceksiniz. Youtube kanalıma abone olmayı da unutmayınız.

https://www.youtube.com/@candemirahmet

Avatar photo
Yazan: Ahmet Candemir
Teknik Öğretmen - Cisco Instructor - Microsoft MCP - ECDL MS Office Advanced Expert - Adobe Eğitmeni - MEB Fatih Projesi Koordinatörü - Robotik Kodlama Eğitmeni