Fritzing Kurulumu, Kullanımı, Simülasyon
Merhabalar, bu yazımızda sizlere Fritzing Kurulumu, Kullanımı, Simülasyon konusunu anlatacağım. Fritzing Nedir? Fritzing Kurulumu Nasıldır? Fritzing Kullanımı ve Fritzing Programında Simülasyon konusunda bilgilendirme yapacağım. Fritzing, elektronik devre tasarlamakta kullanılan çizim ve simülasyon programıdır. Fritzing, açık kaynak kodlu bir devre tasarım programıdır. Diğer elektronik çizim programlarına göre avantajı, geliştirme kartları (özellikle arduino modülleri) ve kütüphanelerinin çok fazla olmasıdır. Kendi sitesi ve forum üzerinden yeni tasarlanan kartlara ait kütüphaneleri bilgisayarınıza indirip program içerisine dahil edebilirsiniz. Programın son versiyonuna simülasyon seçeneği de eklenmiştir. Fakat yeni eklenen bu özellik çok fazla devre elemanlarını test etmemize imkan sağlamamaktadır. Yine de Arduino kullananlar için Tinkercad içerisinde olmayan devre elemanlarını bu program sayesinde kütüphane içerisinden kolayca devremize ekleyip tasarım şeması oluşturabiliriz.
FRITZING KURULUMU:
Fritzing programını ücretsiz olarak indirmek ve bilgisayarımıza kurmak için öncelikle https://fritzing.org sitesine giderek siteye üye olmak gerekmektedir. Siteye girdiğinizde sağ üst köşeden Sign Up butonuna tıklayınız.
Açılan sayfada sizden istenilen bilgileri doldurarak Create User butonuna tıklayınız.
Üyelik işlemini tamamladıktan sonra üst menüden Download butonuna tıklayınız. Açılan sayfada ödeme yapmanızı isteyen seçenekler çıkacaktır. I already paid seçeneğini işaretleyip Pay & Download butonuna bastığınız takdirde program bilgisayarınıza inecektir.
İndirdiğiniz dosya üzerine çift tıklayarak kurulumu başlatınız.
Kurulum esnasında karşımıza gelen ekranlarda Next tuşu ile ilerleyerek kurulumu tamamlıyoruz. Kurulum esnasında programın çalışması için gereken eklentilerinde internet üzerinden indirilmesi gerekebilir. Bu şekilde bir uyarı gelirse eklentiyi de indirmemiz gerekecektir. Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstüne Fritzing kısayol simgesi oluşacaktır.
Bu simgeye tıklayarak programı çalıştırınız. Programın ilk açılışı biraz uzun sürebilir. Daha sonraki açılışlar daha hızlı olacaktır. Programın ilk açılış ekranı aşaıdaki gibi olacaktır.
Board üzerinde devre tasarlayabilmek için üstteki sekmelerden Deneysel Devre Tahtası sekmesine tıklayalım. Aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecektir.
Herhangi bir devre tasarlamak istediğimizde sağ tarafta bulunan malzeme kutusundan devrede kullanmak istediğimiz malzemeyi board üzerine sürükleyerek devre tasarımına başlayabiliriz. Örnek olarak basit bir led devresi kuralım.
Sağ tarafta Core yazan malzeme kutusu içerisinden direnç simgesini seçerek board üzerinde herhangi bir yere konumlandıralım. Direnç malzemesi seçili iken sağ tarafta Denetleyici kutusundan direncin değerini 330 Ohm olarak seçelim. Yine direnç seçili iken programın sol alt kısmında Döndür ve Çevir seçenekleri ile board üzerinde malzemenin yönünü değiştirebiliriz.
Malzeme kutusundan bu sefer bir led diyot seçelim ve board üzerine sürükleyerek bırakalım. Led diyotun artı (anod) bacağını direncin bacağına denk gelecek şekilde yerleştirelim.
Malzeme kutusunda malzemeleri bulmakta zorlanıyorsak malzeme kutusu sol üst kısımda mercek simgesi ile arama butonu bulunmaktadır. Buraya aramak istediğiniz malzemenin ingilizce ismini yazmamız yeterlidir. Direnç için resistor, led diyot için led, pil için battery yazabilirsiniz. Şimdi de board üzerine malzeme kutusundan 9 Volt luk bir pil ekleyelim. Pilin uçlarını board un üst sırasına gelecek şekilde konumlandıralım. Direncin boşta kalan bacağına denk gelen board pinlerinden pilin artı kısmına denk gelen board pinlerine bir bağlantı yapalım. Kablo bağlantısı yapmak için mouse nin sol tuşunu board üzerindeki pin boşluklarına tıklayıp sürüklediğinizde kablo kendiliğinden oluşacaktır. Kabloyu istediğiniz pin konumuna sabitleyebilirsiniz. Yanlış bir bağlantı da malzeme veya kablo seçili iken klavyeden delete tuşuna basarsanız malzeme silinecektir. Aynı şekilde led diyotun eksi (katot) ucunu da pilin eksi ucuna konumlandıralım.
Boardumuzun sağ tarafına malzeme kutusu içerisinden DC voltmetre (voltmeter) ekleyelim. Voltmetre uçlarını board üzerindeki pilin artı ve eksi pinlerine denk gelecek şekilde konumlandıralım. Devremizi bu şekilde tamamlamış olduk. Devremizin son şekli aşağıdaki gibidir.
Fritzing bu versiyonunda basit devreleri simülasyon yöntemiyle test edebiliyoruz. Bunun için ilk önce simulate butonunu aktif hale getirmemiz gerekmektedir. Düzenle menüsünden Tercihler e tıklayalım. Açılan sayfadan üst sekmeyi sağa kaydırarak Beta Features sekmesine gelelim. Açılan pencerede sol alttaki enable simulator kutucuğunu işaretleyelim. Tamam tuşuna basarak pencereyi kapatalım. Programın sağ alt kısmına Simulate butonu gelecektir. Bu butona bastığımızda tasarladığımız devreyi çalıştırarak test edebiliriz. Devrenin çalışan hali aşağıdaki gibidir.
Fritzing Kurulumu, Kullanımı, Simülasyon
Bu yazının anlatım videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda Fritzing programının amacını, nasıl kurulum yapabileceğimizi, devre tasarımını ve simülatör mantığını basit bir şekilde anlatmış olduk. Sorularınızı aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.
Devrenin kayıtlı dosyasına (.fzz dosyası) ulaşmak isterseniz bana yazabilirsiniz.
Devre hakkında yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Youtube kanalımızda da Temel Elektrik- Elektronik, Arduino ve mBlock ile ilgili ders videoları bulabileceksiniz. Youtube kanalıma abone olmayı da unutmayınız.
https://www.youtube.com/@candemirahmet
hocam selamın aleyküm bir ardunio kodu yazdım fitirizing üzerinde simle edeceken şöyle bir hata verdi (Arduino için bir karşıya yükleyici tanımlanmadı. Ayarlamak için Tercihler > Kod Görünümü bölümüne gidin.) bu nedir ve nasıl düzletebilirim
Aleyküm Selam, Fritzing – Tercihler > Kod Görünümü içerisinde Arduino başlığı altındaki konum kısmında Arduino dosyanızın kurulu olduğu dizini ve Arduino dosyanızı göstermeniz lazım. Eski Arduino sürümünde C:/Program Files (x86)/Arduino/arduino.exe burası olabilir. Yeni Arduino sürümünde “C:\Program Files\Arduino IDE\Arduino IDE.exe” olabilir. Sizin bilgisayardaki kurulu konumunuzu konum kısmına yapıştırmanız yeterli. Ayrıca kartı bilgisayara bağlayıp Port numarasını da kod bölümünde seçmeniz gereklidir. Yükle dediğinizde kartınıza yükleme yapacaktır. Kolay gelsin.
simulate tusu gelmiyor
Merhabalar, Düzenle menüsünden – Tercihler – Beta Features içerisinden Enable Simulator seçeneğini işaretlemeyi unutmayınız. Ayrıca kullandığınız malzemenin simülasyon özelliği var mı yok mu bunu öğrenmek için malzemeye tıkladığınızda özelikler sekmesinde space alanında bu durum belirtilmektedir.
teşekkürler. fritzing, tinkercad tarzı sürükle bırak devre kur uygulamalari hangi dil ile yazılmıştır. Biz sıfırdan bu tarz devre yapma uygulaması yazmak istesek çok zor mudur?
Şu şekilde bir bilgiye ulaştım.
“Fritzing, C++ ve Qt ile yazılmıştır ve üzerinde çalışmak için yeterli sayıda yetenekli geliştirici yoktur. Fritzing’in gelecekteki sürümleri JavaScript ile yazılacaktır .”
Umarım yardımcı olmuştur.
bölümleri ve denetleyici nasıl açarız
Üstteki menüde yer alan Pencere sekmesi içerisinden aktif edebilirsiniz.